Diisa ja Veeti ekana päivänä yhdessä syömässä.
 
Heppojen kotiutuminen ja yhteiselo on lähtenyt sujumaan mukavasti. Veeti nuorena ruunana ( 3v)  on kovin utelias ja hieman koettelee tamman pinnaa pomottamallakin jossakin kohtaa turhan kärkkäästi. Yleisesti ottaen pari on sävyisä ja issikoiden tyyliin rauhallinen yhteiselo vallitsee heidän kesken.

 

hepat heinäkaukalolla.
Ruokin osittain heppoja tyylillä slow feedin jossa on tarkoitus pitkittää heinän syönti aikaa laittamalla se pieni silmäiseen heinäverkkoon joka laitetaan mahhdollisimman luonnolliseen korkeuteen matkien hevosten normaalia ruokailukorkeutta. Hepat totuttelee hitaaseen syöntiin joten heinästä osa annetaan vapaasti ja varmaan jatkossakin tulee olemaan niin. Haluan kuitenkin että hepoilla olisi mahdollisimman luonnonmukainen elo ja olo täällä. Ne saavat ulkoilla noin 14-15h nyt  syksyllä ja talvellakin. Jos kovin sataa ne taitavat itsekin jo mennä mielummin sisälle kun lämpötilat laskevat alemmas. Niillä on kuitenkin vapaa pääsy pihaton isompaan yhteiseen tilaan aina.  Ne saavat heinää pitkin päivää eli niiden ruokailurytmi noudattelee mahdollisimman paljon luonnollista syöntirytmiä jossa hevonen ei pidä montaakaan tuntia taukoja, vain nukkuessaan. Hepat pääsevät luonnonsuolakivelle ja merilevääkin ne saavat halutessaan maistella vapaasti.
 

Kaura pahnoja

Pihatossa on nyt pohjalla ne purut ja olen laittanut jo hieman kauraolkea  siihen päälle ja ihan kokeeksi että alkaako se maistua niille kovasti. En huomannut juurikaan mitään hävikkiä ensimmäisinä öinä. Oljen syönti ei ole mitenkään haitallista mutta sen yleetön ahmiminen ei ole hyväksi näillekään. Kaurassa ei ole käytetty korrenvahventajia ja sitä syömällä hiukan hepat saavat vaan kuitua lisäksi joka ei ole yhtään pahasta :) Korjaan pihatosta joka päivä lannan pois mutta en "käännä" alustaa niinkuin karsinoissa yleensä tehdään. Poistan kerran pari viikossa märät kohdat ja lisään olkea ja kasvatan patjan vahvuutta talvea kohti. Tämänkaltaisella tyylillä lähden nyt liikkeelle, käytännössä sen sitten näkee miten se toimii ja pitääkö muuttaa tyyliä. Pihatossa on ainakin ollut ihan hyvä ilma sinne aamulla mennessäni joten haitalliset kaasut ovat pysyneet aisoissa.
Korjaan myös tarhasta liki päivittäin lantaa ja kerran pari viikossa vielä paremminkin poistan sitä.

 

Harjauspuomi

 
Mies on tehnyt meille harjauspuominkin jossa on parit kiinnitysrenkaat joihin voi hepan kiinnittää. Tässä on hyvä harjata ja satuloida heppa. Varusteet saa viereisen autotallin seinään kiinnitettyyn telineeseen odottamaan satulointia ja varusteet on muutenkin tässä lähellä saatavilla.

 

 
Hepat ovat kovin sosiaalisia ja on aivan mielettömän hienoa puuhailla askareita kun kaveriksi saa aina ponin! Tehdessäni yksi päivä lantahommia tulivat molemmat kaveriksi ja melkein meni touhu rapsutteleuksi kun molempia piti huomioida. Diisa tuli karsinaansa tutkimaan uudet pahnat ja yöksi tuodut heinät.
 

Maastossa


 
Diisan kanssa maastoillaan nyt kun sillä on ansaittua lomaa viimeinkin.Itsekin hieman saan henkäistä ja nauttia vaan heppojen läsnäolosta kotipihalla.Tunnollisena työläisenä iski minulle kesän työrupeaman jälkeen kivulias lihastulehdus jalkaan ja sitäkin tässä parantelen lääkekuurilla.
Pihattoon hankittu säteilylämmitin on testattu käytössä ja kuivateltu ponit sen alla kätevästi. Reilu puolitoistatuntia pidin laitetta päällä ja sain sateesta märät ponit kuviksi ja pihaton ilmankin kuivemmaksi, oli siis hyvä hankinta.

Sateinen päivä luvassa joten minä ryhdyn pullantekoon ja siskonmakkarakeittokin kypsyy puuhellalla sopivasti lämmityksen ohella :)