542599.jpg
Mandariiniruusut ovat osittain ainakin säilyneet talven koettelemuksista.
542603.jpg
Vahingosta syntynyt ruukutus setti. Vasemmalta takaa, alppiruusu ( violetti), Lamoherukka ( Ribes glandulosum ),Valkoinen patjarikko (
Saxifraga Arendsii-ryhmä "Alba" )  ,Pioni , Ruusujuuri ( Rhodiola )

Ulkona oli sateinen ja harmaa päivä tänään. Kun ystävä oli lähtenyt kylästä ja minä saanut kahlailtua mukavia blogeja läpi tuli hinku että pitäähän ne ruusut mennä nyt leikkaamaan ja pioniparat päästämään vanhojen rääppeiden alta. Kuinkas ollakkaan riuhtaisin  irti pionista pari komeaa punaista "piikkiä" ja niissä oli mukana melkoisesti juuria. Meinasin ensin heittää ne roskien mukana pois mutta sitten tuli ajatus...Minähän ruukutan nämä, kyllä ne varmaan kasvaa, silmujahan nämä on ja juuret mukana!

Siistein kuitenkin penkin loppuun ja leikkasin mandariiniruusuja ja sarjan melko varmasti menehtyneitä miniruusuja ( ulkolaisia), minkäs sille mahtaa kun työpaikoilla on kukkia ja kasveja jotka menisivät muuten kaatikselle, onhan jonkun niille tarjottava turvapaikka ja     mahdollisuus =). Vaikka hulluahan se välillä on, päivät kasvien parissa ja sitten vielä illat istuttelee niitä pitkin pihaa ja kyliä...no se siitä, palataampas tähän päivään.

Kun olin sitä pionia kaltoin kohdellut ja meinasin että se saa mennä ruukkuun, innostuin samalla hakemaan, lamoherukasta 3 maata pitkin menevää versoa jossa juuria, sitten napsaisin lapiolla valkoisesta patjarikosta lohkon , sekä ruusujuuresta muutaman nykerön ja innoistuimpa menemään katsomaan talon alppiruusua johon viritin viime kesällä rautalangasta koukut joilla ankkuroin maahan pari alimmaista oksaa ja peitin maalla, toinen ei näyttänyt mitään merkkejä juurista mutta toisessa oli hentoja juuria noin 5cm matkalla versossa joka oli ollut turpeen alla, naps ja sen otin, ehkä olisin ollut fiksumpi jos olisin antanut tuon kasvatella vielä juuria mutta olin liian innoissani!

Alppiruusu, patjarikko ja pioni ovat talon kasveja siis sellaisia jotka olivat täällä kun tähän muutimme ja ovat siis vuokraisäntämme omaisuutta. Hän toki oli aika mielissään kun olen hoitanut pihan kukat, hyötytarhan melko mallikkaasti ja olen lisännyt sipulikukkia ja perennojakin melkoisesti, nooh ne ovat olleet ns. töiden tuomista kotiin.

Ruusujuuri johon ihastuin taimistolla, muutti meille kun se ajelehti perenna alueella hiven orpona kun niitä ei ollut enempää. Ruusujuuri oli tullut taimistolle erään rouvan "vaihtarina" ja se oli kuulemma vanhaa kantaa, sen lappuun oli laitettu, RUUSUJUURI "Rhodiola stebhenii" KELTAINEN. Tiedän että ruusujuurta on erityyppisiä lajikkeita ja ne eroavat melkoisesti toisistaan, tämä kanta on kuitenkin minun lemppariani ja muistan isoäidilläni olleen juuri tätä pihassaan. Laitan kuvan tähän myöhemmin kun löydän viime kesän kuvia tuolta arkistoistani.

Kuva löytyi ja lisäsin sen tänne 26.4
545011.jpg

Itse taimistolla työssä olleena tiedän että mikään lajikenimilappu / tikku ei ole mikään autuaaksi tekevä ja lajike voi olla oikeastaan ihan mitä vaan. Toki työntekijät yrittävät parhaansa huolehtia että lajikkeet pysyvät omilla paikoillaan mutta aina sattuu ja tapahtuu. Siksi itse olen aika arka käyttämään ehdottomia lajikenimiä ( liekö ankaran opettajan ansiota joka selvitti lajike asiat ja kuinka helposti ne voikaan olla ihan jotain muuta kuin ensin luullaan ) Eikö se niin mennyt että tieto lisää tuskaa!

Saimpas jotain tänään aikaan ja ihan vahingosta kaikki lähti alkuun. Toivottavasti nuo ruukuttamani kasvitkin jaksaisivat lähteä kasvuun!
Kasvihuoneessa oli noin 12 astetta lämmintä ja onhan minulla harsoa ja lämmitinkin tarpeen mukaan jos ihan kovasti luvataan hallaa.
Saisin näistä sitten alkuja uudelle tontille.