Lähdimme juhannus aattona puolilta päivin kohti Säkylää kun edellisenä iltana olimme vieneet jo vaunun ja sivuteltta pystytettynä ja saunakin pestynä  ajattelimme voivamme  aloittaa oleilun. Tullessamme paikalle olikin ihan erinlainen tunnelma mitä olisi voinut odottaa. Äitini oli lähtenyt mukaan ikävälle reissulle tueksi eräälle naiselle, reissulle jonne ei kenenkään toivoisi joutuvan, tunnistamaan hukkuneena löytynyttä Eli isäni vuosikautinen kalakaveri joka piti venettään meidän rannassa oli hukkunut yöllä. Tunnistuksessa hän todellakin sitten varmistui hukkuneeksi. Päivä oli hiukan ankea sen vuoksi vaikka minulle tuo ihminen ei niin tuttu ollutkaan oli hän kuitenkin ikään kuin "kalustoon" kuuluva ja toki jutellut ja nähnyt hänet usein siinä kalatouhuissa.

Me kaikesta huolimatta luvat lunastaneina päätimme verkot viedä veteen koska sitä kalaa oli nyt tullut hyvin. Isäni pystyi lähtemään mieheni kanssa laskemaan verkot iltasella.

Hän toimi kuskina ja ohjeisti miestäni kalastuksen taitoihin.

Yöllä tuuli niin paljon että emme lähteneet ihan siihen aikaan niitä nostamaan mitä oli suunniteltu. Yö menikin kytätessä tuulta ja heräillessä parin tunnin välein. Vasta 7 aikoihin lauantaina pääsimme hakemaan verkot. Saimmekin hakea niitä melkein tunnin ennenkuin ne löytyivät.

Kalaa alkoi nousta, heti ekassa verkosa oli reilusti ja meillä oli hymy herkässä. Aika hineo tunne kun meidän ensimmäiset omat saalistamamme muikut nousivat veneeseen :)

Mies kulutti aikaa verkoista irrottamiseen ja sitten perkaamiseen. Kalaa olikin reilut kymmenen kiloa!

Heti perkauksen jälkeen kalat suolattiin ja laitettiin astioihin tekeentymään ja eikun siivousta ja roskakalojen irrotusta ja sitten savustamaan. Illalla noin seitsemän aikaan oli kalat savustettuna eli kellon ympäri oli puuhaa. Alottelijoilla kun kestää kun tulee tehdyksiä turhia ja aikaa vieviä käänteitä kalojen kanssa. Jokainen kuitenkin opettelee ja kokeilee mutta ilman neuvoja ei olisi ehkä kalat nousseet järvestä edes näinkin helpolla. Muikku joka on jalo kala ei kestä turhaa liottamista jäädessään verkkoon, eikä se tykkää turhasta koskettelemisesta eli se pitää nopeasti ja oikein saada kylmään ja sitten heti valmistukseen, niin on jalosta kalasta saatuna jaloherkku!

Hopeakyljistä kultakylkiä!