Kalasta pitävinä ihmisinä meillä on myös tavallisen savustuspöntön lisäksi takapihalla vanha mutta toimiva jääkaappi joka toimii kylmäsavustamona. Eilen ostimme 3 lohifilettä ja ne suolasin viime yönä 24.00 maissa ja aamusella puhdistin ne suolasta ja kuivasin fileet hyvin ja mies toimitti ne jääkaapin uumeniin ja Savusampo hommiin.

Laite on simppeli sähköllä toimiva pieni kotelo jonka päälle laitetaan lepästä tehtyjä kiekkoja. Alla kuvat jotka olen ottanut kesällä kyseisestä toiminnasta. Aikaa tähän puuhaan menee koko päivä kun kiekkoja pitää vaihtaa parin tunnin välein ja vahtia lämpötilaa sillä se ei saa nousta yli 32 asteen missään vaiheessa, muuten kalat pehmenevät. Jääkaappi auttaa tässä jos se on toimiva sillä sen lämpötilaa säätelemällä saadaan hallittua sisälämpötilaa ettei se nouse liikaa. Noin 12 tuntia kestää noiden valmistuminen. Sen jälkeen ne saavat jäädä lepäämään jääkaappiin joka pitää ne viileänä, nyt ei kyllä ole sitä ongelmaa kun ulkona on sopivasti + pari astetta. Huomenna ne siivutetaan ja laitetaan pakastimeen jossa maku tasaantuu paremmaksi ja koostumus tulee napakammaksi.Kala säilyy noin puolivuotta pakastimessa eli aina jos tähän ryhdytään valmistetaan enemmän kerralla ettei tarvitse aina tätä rumpaa tehdä.
Joulupöytään näitä kaloja meinataan. Saan tehdä erilaisia kalaherkkuja ja kohtuu hintaan :)

Tässä valmista tuotetta!
1116343.jpg

Tässä on itse laite Savusampo, tuohon vastuksen päälle asetetaan leppäkiekot
1116346.jpg

Tässä käytetyt leppäkiekot
1116345.jpg