Löysimme vihdoin kesällä 2006 parin aktiivisen etsintävuoden jälkeen tämän Peltola nimisen tilan ja se löytyi yllättävästi noin reilun kilometrin päästä siitä missä asumme vuokralla, isohko omakotitalotontti tämäkin on, jota vieläkin asutamme sillä tilan pieni -72 valmistunut "mökki" laajenee omien piirustusten mukaan tuplaten nykyisestä koostaan. Ehkä syksyllä pääsemme muuttamaaan uuteen paratiisiimme , jota aletaan nyt toden teolla rakentamaan pitkästä tavarasta :)

Tilan meille myynyt vanhempi rouva kertoi meille tilan historiaa ja se ei ole ihan mitätön ollenkaan!
Kunta jossa tila sijaitsee ja jonka asukkaita mekin olemme olleet vasta muutaman vuoden on tunnettua viljavista suistomaistaan ja täällä on ollut mahtikartano jonka vanhoja laajoja tiluksia sittemmin on pilkottu ja myyty. Tila on kunnan muutamasta, jos nyt oikein muistan viidestä entisestä rälssitilasta yksi ja se on ollut kartanon sepäntorppa, tämä on ollut joskus 1600 luvun alkupuolella .Paja on ollut kuulemma tien vieressä joka jo silloin on ollut kärrytienä kartanolle vievänä. Tilan koko on runsaan hehtaarin suuruinen ja se pinta-ala olikin meillä yksi kriteeri.

Olen hiukan sellainen romantikko ja historiafriikki että taidan selvitellä tilan asioita joskus paremmalla ajalla tarkemminkin. Ajatuksiin tuli jotenkin saada ehkä pieni muistutus siitä että tila on ollut sepänpajankin paikka niin sitä kuvaavaa olisi kiva saada jokin takorautainen patsas pihalle. Ehkäpä paikalliset kotiseutu ihmiset voivat olla apuna tässä asiassa.

Hiukan tietysti minua hymyilyttää ajatus torpasta ja sen historiasta kun nyt pikkutilan isäntänä toimii ketäs muukaan kuin raavas metallimies =)

Kuva otettu sinä päivänä kun käsiraha oli maksettu ja tarjous hyväksytty!
541741.jpg